Thaimaan viisumi korona-aikana – toimi näin!

Näihin maisemiin, näihin tunnelmiin! Thaimaassa eivät koronahuolet paina – kunhan saa ensin viisumin haettua. Kuva: Netfalls Remy Musser / Shutterstock.com

Tällä sivulla kerrotaan, miten saa Thaimaan-viisumin korona-aikana. Tammikuusta 2021 alkaen suomalaiset tosin pääsevät Thaimaahan myös ilman viisumia. Viisumin avulla maassa saa kuitenkin oleskella pitempään kuin ilman viisumia.

Hankki sitten viisumin tai ei, Thaimaan matkalle tarvitsee myös maahansaapumisluvan eli Certificate of Entry (COE) ja muutama muukin ehto pitää täyttää.

Matkavakuutuksen pitää kattaa koronahoidot 100 000 Yhdysvaltain dollariin asti, ja siitä pitää olla kirjallinen todistus. Perillä odottaa koronakaranteeni hotellissa. Sen jälkeen maassa voi liikkua ja toimia normaalisti.

Koronasta huolimatta Thaimaa on normaaliin tapaan auki. Hotellit, ravintolat, ostoskeskukset ja golfkentät toimivat normaalisti.

Vuoden 2021 tammikuun lopulta alkaen golfaajat voivat suorittaa karanteeninsa golfkaranteenina eli he pääsevät pelaamaan golfia karanteeniaikana.

Toimi näin.

Artikkeli on päivitetty 22.1.2021.

Thaimaahan matkustaminen ja Suomen uudet matkustusrajoitukset

Suomen hallitus päätti uusista matkustusrajoituksista 22. tammikuuta 2021: Rajoilla sallitaan vain välttämätön työmatkaliikenne. Vapaa-ajan matkustaminen ulkomaille on siis kielletty helmikuun lopulle asti. Ja kaikki Suomeen saapuvat ohjataan koronatestiin.

Syynä säädösten tiukentumiseen on koronan uusi muunnos, joka tarttuu entistä herkemmin.

Mutta miten tämä vaikuttaa Thaimaahan matkustaviin? Vaikea sanoa. Perustuslain mukaan ei mitenkään: suomalaisilla on oikeus poistua ja palata Suomeen.

Tuskin rajallakaan tulee ongelmaa, kun sanoo olevansa lähdössä useammaksi kuukaudeksi. Eiköhän Suomen ja Euroopan tilanne ole taas rauhoittunut loppukevättä kohde kolmessa kuukaudessa, kun Thaimaasta pitää taas palata.

Ja Suomeenhan saa aina palata, vaikka tilanne olisi mikä.

Säädös astuu voimaan keskiviikkona 27.2.2021 ja on voimassa ainakin 25. helmikuuta 2021 asti.

Varaudu henkisesti kahden viikon karanteeniin

Thaimaan karanteenipolitiikka on tiukka, mutta kun sen jaksaa lusia, paratiisi aukenee. Kuvassa Phuketin Bang Tao Beach. Kuva: Wiratho / Shutterstock.com

Kaikki Thaimaahan saapuvat joutuvat viettämään kaksi ensimmäistä viikkoa hotellikaranteenissa. Eli aivan ensimmäiseksi joutuu päättämään, onko valmis tiukkaan karanteeniin.

Annetaan Thaimaan-karanteenin käyneen golfopettaja Juha-Matti ”Juhis” Vuorisen kertoa, millainen se on:

”Hotelleista ei ole mitään saumaa poistua hotellin ulkopuolelle, sillä karanteeni on tarkkaan säännöstelty. Uima-altaan käyttö ei ole sallittua eikä rannalle pääse.”

”Huoneessa ollaan alkuun 24 tuntia vuorokaudessa siihen asti, kunnes tulee negatiivinen tulos ensimmäisestä koronatestistä. Minulla testi otettiin neljäntenä päivänä ja tulos tuli kuudentena. Sen jälkeen saa varata itselleen päivittäisen ulkoiluajan, joka vaihtelee hotellikohtaisesti kolmen vartin ja tunnin välillä. Ulkoilu suoritetaan hotellin omalla ulkoilualueella/tasanteella eli hotellin ulkopuolelle ei pääse.”

”Käytännöt vaihtelevat hieman hotellien kesken eli osassa pääsee parvekkeelle jossakin kohtaa karanteenia ja osassa tämäkään ei mahdollista.”

Jos ei kuulosta liian pahalta, jatka lukemista. Viisumin hakeminen kannattaa aloittaa matkavakuutuksesta.

Thaimaan golfkaranteeni

Golfareille karanteenissa istumista helpottaa golfkaranteeni. Muutama golfresortti on hyväksytty karanteeniohjelmaan eli niissä asuvat pääsevät pelaamaan golfia karanteenaikana. Parannus on huima verrattuna siihen, että pitäisi kökkiä koko karanteeniaika hotellihuoneessa.

Golfaamaan pääsee melkein heti Thaimaahan saavuttua, kunhan on saanut paikan päällä otetusta ensimmäisestä koronatestistä negatiivisen tuloksen. Testi tehdään heti perille saavuttua.

Thaimaan golfkaranteeni – näin se toimii!

Tarkista matkavakuutuksen kattavuus

Tällaisten maisemien takia kannattaa vähän vaivaa nähdäkin. Kuvassa Katahong Golf Resort Khao Lakin lähellä. Kuva: Juha-Matti Vuorinen

Pyydä vakuutusyhtiöstäsi englanninkielinen todistus, että matkavakuutuksesi korvaa mahdolliset koronahoidot 100 000 Yhdysvaltain dollariin asti. Summan sijaan voi olla myös merkintä ”unlimited”. Varminta kuitenkin on, että summakin näkyy tai molemmat eli sekä unlimited että 100 000 USD.

Sekin tulee myös näkyä, että vakuutuksen alueena on ”worldwide including Thailand”. Huomioi myös, että vakuutustodistuksessa pitää olla erikseen maininta, että kattaa nimenomaan myös Covid-19:ta. Eli se ei riitä, että lukee ”korvaa kaiken”.

Tätä todistusta tarvitset jo viisumin ja COE:n hankkimiseen.

Jos matkavakuutuksesi ei korvaa tai haluvat muuten vain pelata Covid-19-vakuutuksen kanssa varman päälle, sen voi hankkia myös suoraan thaimaalaiselta vakuutusyhtiöltä netistä. Esimerkiksi Luma Insurance myy Covid-19-vakuutusta. Vahvistuksen vakuutuksesta saa yleensä muutamassa minuutissa.

Hanki viisumi ja Certificate of Entry (COE)

Toisin kuin normaalitilanteissa koronan aikana Thaimaan-matkalle tarvitsee viisumin. Lisäksi tarvitaan COE eli Certificate of Entry. Myös thaimaalainen puoliso tarvitsee COE-maahantulotodistuksen.

COE hankitaan ennen viisumia netistä.

”Viisumiprosessit ovat helppoja, kun vaan jaksaa tehdä huolella, eikä ole liian kiire”, golfopettaja Juha-Matti ”Juhis” Vuorinen kertoo. Hän asuu paraikaa Thaimaassa.

Viisumeja on erilaisia. Näistä tavalliselle matkailijalle mahdollisia ovat Tourist Visa ja Special Tourist Visa (STV). Viisumiksi käyvät myös O-A ja O-X (jos sinulla on sellainen, lienet tietävän, mistä on kyse).

”Eläkeläisviisumi on helppo kaikille, jotka ovat yli 50-vuotiaita”, Vuorinen lupaa. ”Alkuun ihmiset tulivat vallan eläkeläisviisumeilla, mutta nyt viimeisen kuukauden aikana turistiviisumit sekä STV ovat nostaneet suosiotaan ja joulun seudulta alkaen näillä alkaa tulla enemmän väkeä.”

Viisumi haetaan Thaimaan suurlähetystöstä Helsingistä postilla. Siis perinteisellä mummopostilla. Lähetä hakemukset ja viisumirahat osoitteeseen Thaimaan suurlähetystö, Lönnrotin Puistikko 5 A2, 00120 Helsinki.

Lähetystö suosittelee tekemään tämän kolme viikkoa ennen matkaa.

Tavallinen turistiviisumi

Tourist Visalla maassa saa olla 60 päivää, minkä lisäksi paikan päällä voi hakea immigrationista vielä 30 lisäpäivää. Viisumilla voi siis olla Thaimaassa yhteensä 90 päivää.

Tavallisen turistiviisumin hakeminen on suoraviivaisempaa kuin STV:n, sillä hakemukseen tarvitaan vähemmän selvityksiä. Jo marraskuussa Tourist Visan saamisesta poistui vaatimus 15 000 euron pitämisestä pankkitilillä puolen vuoden ajan. Sitä vaatimusta ei siis enää ole!

Nyt pitää enää todistaa, että tilillä on rahaa 30 euroa/päivä, jonka Thaimaassa viettää (eli kahden kuukauden viisumia varten 1800 euroa). Tai perhettä kohden 60 euroa/päivä. Tämä summa pitää näyttää olleen kuun lopussa tilillä kolmen viime kuukauden ajalta. Viisumin hinta on 40 euroa.

STV eli erikoisturistiviisumi

Special Tourist Visa STV on tarkoitettu pitkäaikaiseen matkailuun: sillä saa olla Thaimaassa 90 päivää ja sen saa uusia kahdesti. Erikoisturistiviisumilla saisi siis olla Thaimaassa peräti 270 päivää. Viisumiin tarvittavat hakemukset ovat tosin sangen hämmästyttävät. Jopa psykedeeliset. Ne sisältävät muun muassa lääkärintodistuksen, jossa todistetaan, ettei hakijalla ole elefanttitautia. Haloo! Lisäksi majoitus pitää varata etukäteen vähintään 90 ensimmäiseksi vuorokaudeksi (eli 14 päivää karanteenihotellissa ja sen jälkeen 76 päivää muualla).

Lisäksi STV:tä varten pitää todistaa, ettei ole rikosrekisteriä. Jos jotain positiivista, niin STV:tä hakiessa ei tarvitse enää todistaa, että pankkitilillä on ollut 15 000 euroa kuuden kuukauden ajan. Viisumin hinta 80 euroa.

Hakuprosessin monimutkaisuuden takia STV ei ole ainakaan toistaiseksi ollut kovinkaan iso menestys. Joulukuun 8. päivä mennessä sen oli hakenut vain 825 matkailijaa eri puolilta maailmaa.

Varaa lento

Thaimaahan saa toistaiseksi matkustaa vain Thaimaan hallituksen hyväksymillä lennoilla. Näistä kätevin ja edullisin vaihtoehto suomalaisille on Qatar Airways, joka lentää yhdellä vaihdolla Helsingistä Dohan kautta Bangkokiin. Lentoyhtiö on erinomainen, yksi maailman parhaista.

Varaa hotelli

Kaikki maahan saapuvat joutuvat kahden viikon karanteeniin Bangkokissa. Thaimaalaiset voivat majoittua ilmaiseksi hallituksen järjestämässä majoituksessa (LSQ). Turistit ja thaimaalaisten ei-thaimaalaiset perheenjäsenet joutuvat maksamaan majoituksen hotellikaranteenissa (Alternative State Quarantien eli ASQ).

  • Hotelli varataan kahden viikon karanteenipakettina, joka sisältää:
  • Lentokenttäkuljetus hotelliin
  • Majoitus
  • Koronatestit
  • Kolme ateriaa per päivä (aamiainen, lounas, illallinen)
  • Hoitajan/lääkärin ”neuvontapalvelut”

Kahden viikon karanteenihotellipaketit alkavat 27 000 bahtista. Paketin voi varata suoraan hotelleista tai Agodasta, joka on ainakin toistaiseksi ymmärtääksemme ainoa hotellinvarauspalvelu, josta karanteenipaketin voi pakata. Syynä lienee se, että Agoda on alun perin perustettu Thaimaassa ja edelleen erityisen suosittu Thaimaan ja Aasian hotelleja varattaessa.

Käy Covid-19-testissä ja hanki Fit to Fly -terveystodistus

Lentokoneeseen – ja Thaimaahan – päästäkseen on näytettävä negatiivinen koronatesti mallia RT-PCR, joka on enintään 72 tuntia vanha. Eli testin tulos pitää saada nopeasti.

Lisäksi tarvitaan Fit to Fly -terveystodistus, jonka voi pyytää miltä tahansa lääkäriltä. Fit to Fly -terveystodistuksesta ei ilmeisesti ole vakiintunutta käytäntöä. Täältä löytää englanniksi esimerkki, millaisen todistuksen voi printata ja täyttää.

Helsingissä Fit to Fly -todistuksia (ja koronatestejä) tekee esimerkiksi Mehiläinen, mutta palvelu maksaa reippaasti, noin 300–400 euroa yhteensä testistä ja todistuksesta (lääkäristä riiippuen). Terveystalo on ilmeisesti edullisempi mutta myös hitaampi. Mehiläisestä testin saa yleensä jo kuudessa tunnissa, mutta pitempäänkin voi mennä. Vaan kuka sanoo, että paratiisiin pitäisi päästä edullisesti? Ainakaan korona-aikana?

Thaimaan-matkan suunnitteluun – tai Thaimaasta kotisohvalla unelmointiin – kannattaa hankkia tämän MinneThaimaassa-sivuston perustajan kirjoittama matkaopaskirja Tripsteri Thaimaa.

Kysy rohkeasti apua Juhikselta

Jos kaipaa apua viisumien ja Thaimaan-matkajärjestelyjen kanssa, Juha-Matti ”Juhis” Vuorisen tavoittaa lähes 24/7 ja 365-päivää vuodessa.

Juha-Matti ”Juhis” Vuorinen
Golf Pro
Hua Hin Golf Tours, Hua Hin Golf Villa, Evergreen Boutique Hua Hin
Thaimaa, Bali, Vietnam, Malesia
+669 2808 6911 (thai)
+358 44 302 6196 (fin)
[email protected]
LINE, WhatsApp, iMessage, FaceTime, Messenger
FB: GOLF Juha-Matti Vuorinen
Instagram: juhamattiv

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi