Thaimaan viisumi korona-aikana – toimi näin!

Näihin maisemiin, näihin tunnelmiin! Thaimaassa eivät koronahuolet paina – kunhan saa ensin viisumin haettua. Kuva: Netfalls Remy Musser / Shutterstock.com

Thaimaa on alkanut myöntää (pitkäaikaisia) viisumeita korona-ajan matkoille. Viisumin lisäksi tarvitaan Certificate of Entry (COE). Nämä haetaan samalla kertaa.

Matkavakuutuksen pitää kattaa koronahoidot 100 000 Yhdysvaltain dollariin asti, ja siitä pitää olla kirjallinen todistus. Perillä odottaa koronakaranteeni hotellissa. Sen jälkeen maassa voi liikkua ja toimia normaalisti.

Koronasta huolimatta Thaimaa on normaaliin tapaan auki. Hotellit, ravintolat, ostoskeskukset ja golfkentät toimivat normaalisti.

Toimi näin.

Varaudu henkisesti kahden viikon karanteeniin

Thaimaan karanteenipolitiikka on tiukka, mutta kun sen jaksaa lusia, paratiisi aukenee. Kuvassa Phuketin Bang Tao Beach. Kuva: Wiratho / Shutterstock.com

Kaikki Thaimaahan saapuvat joutuvat viettämään kaksi ensimmäistä viikkoa hotellikaranteenissa. Eli aivan ensimmäiseksi joutuu päättämään, onko valmis tiukkaan karanteeniin.

Annetaan Thaimaan-karanteenin käyneen golfopettaja Juha-Matti ”Juhis” Vuorisen kertoa, millainen se on:

”Hotelleista ei ole mitään saumaa poistua hotellin ulkopuolelle, sillä karanteeni on tarkkaan säännöstelty. Uima-altaan käyttö ei ole sallittua eikä rannalle pääse.”

”Huoneessa ollaan alkuun 24 tuntia vuorokaudessa siihen asti, kunnes tulee negatiivinen tulos ensimmäisestä koronatestistä. Minulla testi otettiin neljäntenä päivänä ja tulos tuli kuudentena. Sen jälkeen saa varata itselleen päivittäisen ulkoiluajan, joka vaihtelee hotellikohtaisesti kolmen vartin ja tunnin välillä. Ulkoilu suoritetaan hotellin omalla ulkoilualueella/tasanteella eli hotellin ulkopuolelle ei pääse.”

”Käytännöt vaihtelevat hieman hotellien kesken eli osassa pääsee parvekkeelle jossakin kohtaa karanteenia ja osassa tämäkään ei mahdollista.”

Jos ei kuulosta liian pahalta, jatka lukemista. Viisumin hakeminen kannattaa aloittaa matkavakuutuksesta.

Tarkista matkavakuutuksen kattavuus

Tällaisten maisemien takia kannattaa vähän vaivaa nähdäkin. Kuvassa Katahong Golf Resort Khao Lakin lähellä. Kuva: Juha-Matti Vuorinen

Pyydä vakuutusyhtiöstäsi englanninkielinen todistus, että matkavakuutuksesi korvaa mahdolliset koronahoidot 100 000 Yhdysvaltain dollariin asti. Summan sijaan voi olla myös merkintä ”unlimited”. Varminta kuitenkin on, että summakin näkyy tai molemmat eli sekä unlimited että 100 000 USD.

Sekin tulee myös näkyä, että vakuutuksen alueena on ”worldwide including Thailand”. Huomioi myös, että vakuutustodistuksessa pitää olla erikseen maininta, että kattaa nimenomaan myös Covid-19:ta. Eli se ei riitä, että lukee ”korvaa kaiken”.

Jos matkavakuutuksesi ei korvaa, niin voit myös hankkia kohtuuhintaisen thaimaalaisen vakuutuksen Covid-19-tartunnan varalta.

Tarvitset tätä todistusta jo viisumin ja COE:n hankkimiseen.

Hanki viisumi ja Certificate of Entry (COE)

Toisin kuin normaalitilanteissa koronan aikana Thaimaan-matkalle tarvitsee viisumin. Lisäksi tarvitaan COE eli Certificate of Entry. Myös thaimaalainen puoliso tarvitsee COE-maahantulotodistuksen.

”Viisumiprosessit ovat helppoja, kun vaan jaksaa tehdä huolella, eikä ole liian kiire”, golfopettaja Juha-Matti ”Juhis” Vuorinen kertoo. Hän asuu paraikaa Thaimaassa.

Viisumeja on erilaisia. Näistä tavalliselle matkailijalle mahdollisia ovat Tourist Visa ja Special Tourist Visa (STV). Viisumiksi käyvät myös O-A ja O-X (jos sinulla on sellainen, lienet tietävän, mistä on kyse).

”Eläkeläisviisumi on helppo kaikille, jotka ovat yli 50-vuotiaita”, Vuorinen lupaa. ”Alkuun ihmiset tulivat vallan eläkeläisviisumeilla, mutta nyt viimeisen kuukauden aikana turistiviisumit sekä STV ovat nostaneet suosiotaan ja joulun seudulta alkaen näillä alkaa tulla enemmän väkeä.”

Tourist Visalla maassa saa olla korkeintaan 60 päivää. Sen hakeminen on suoraviivaisempaa kuin STV:n, sillä hakemukseen tarvitaan vähemmän selvityksiä. 19.11. Tourist Visan saamisesta poistui myös vaatimus 15 000 euron pitämisestä pankkitilillä puolen vuoden ajan. Sitä vaatimusta ei siis enää ole! Nyt pitää enää todistaa, että tilillä on rahaa 30 euroa/päivä, jonka Thaimaassa viettää (eli kahden kuukauden viisumia varten 1800 euroa). Tai perhettä kohden 60 euroa/päivä. Tämä summa pitää näyttää olleen kuun lopussa tilillä kolmen viime kuukauden ajalta. Viisumin hinta on 40 euroa.

Special Tourist Visa STV on tarkoitettu pitkäaikaiseen matkailuun: sillä saa olla Thaimaassa 90 päivää ja sen saa uusia kahdesti. Erikoisturistiviisumilla saisi siis olla Thaimaassa peräti 270 päivää. Viisumiin tarvittavat hakemukset ovat tosin sangen hämmästyttävät. Jopa psykedeeliset. Ne sisältävät muun muassa lääkärintodistuksen, jossa todistetaan, ettei hakijalla ole elefanttitautia. Haloo! Lisäksi majoitus pitää varata etukäteen vähintään 90 ensimmäiseksi vuorokaudeksi (eli 14 päivää karanteenihotellissa ja sen jälkeen 76 päivää muualla).

Lisäksi STV:tä varten pitää todistaa, ettei ole rikosrekisteriä. Jos jotain positiivista, niin STV:tä hakiessa ei tarvitse enää todistaa, että pankkitilillä on ollut 15 000 euroa kuuden kuukauden ajan. Viisumin hinta 80 euroa.

Viisumi ja COE haetaan Thaimaan suurlähetystöstä Helsingistä samaan aikaan postilla. Siis perinteisellä mummopostilla. Lähetä hakemukset ja viisumirahat osoitteeseen Thaimaan suurlähetystö, Lönnrotin Puistikko 5 A2, 00120 Helsinki.

Lähetystö suosittelee tekemään tämän kolme viikkoa ennen matkaa.

Varaa lento

Thaimaahan saa toistaiseksi matkustaa vain Thaimaan hallituksen hyväksymillä lennoilla. Näistä kätevin ja edullisin vaihtoehto suomalaisille on Qatar Airways, joka lentää yhdellä vaihdolla Helsingistä Dohan kautta Bangkokiin. Lentoyhtiö on erinomainen, yksi maailman parhaista.

Varaa hotelli

Kaikki maahan saapuvat joutuvat 14 päivän karanteeniin Bangkokissa. Thaimaalaiset voivat majoittua ilmaiseksi hallituksen järjestämässä majoituksessa (LSQ). Turistit ja thaimaalaisten ei-thaimaalaiset perheenjäsenet joutuvat maksamaan majoituksen hotellikaranteenissa (Alternative State Quarantien eli ASQ).

Täältä näkee (epävirallisen) listan ASQ-hotelleista. Kun mieluinen on löytynyt, pitää olla suoraan yhteydessä hotelliin ja pyytää karanteenipaketti. Hotellia ei voi varata hotellinvarauspalveluiden kautta, sillä hotellilta pitää saada virallinen koronahotellivahvistus.

Kahden viikon karanteenihotellipaketit alkavat 25 000 bahtista. Koronapaketteihin kuuluvat lentokenttäkuljetus hotelliin, majoitus, koronatestit, kolme ateriaa per päivä (aamiainen, lounas, illallinen) sekä hoitajan/lääkärin ”neuvontapalvelut”.

Apua hotellin varaamiseen – ja viisumien hankintaan – voi pyytää myös edellä mainitulta Juha-Matti Vuoriselta. Hän on auttanut myös tämän artikkelin kirjoittamisessa. Hän tarjoaa myös matkapalveluita koko Thaimaan alueella, kuten kuljetukset, majoitusten varaamisen ja golfopetusta sekä -retkiä.

Käy Covid-19-testissä ja hanki Fit to Fly -terveystodistus

Lentokoneeseen – ja Thaimaahan – päästäkseen on näytettävä negatiivinen koronatesti mallia RT-PCR, joka on enintään 72 tuntia vanha. Eli testin tulos pitää saada nopeasti.

Lisäksi tarvitaan Fit to Fly -terveystodistus, jonka voi pyytää miltä tahansa lääkäriltä. Fit to Fly -terveystodistuksesta ei ilmeisesti ole vakiintunutta käytäntöä. Täältä löytää englanniksi esimerkki, millaisen todistuksen voi printata ja täyttää.

Helsingissä Fit to Fly -todistuksia (ja koronatestejä) tekee esimerkiksi Mehiläinen, mutta palvelu maksaa reippaasti, noin 300–400 euroa yhteensä testistä ja todistuksesta (lääkäristä riiippuen). Terveystalo on ilmeisesti edullisempi mutta myös hitaampi. Mehiläisestä testin saa yleensä jo kuudessa tunnissa, mutta pitempäänkin voi mennä. Vaan kuka sanoo, että paratiisiin pitäisi päästä edullisesti? Ainakaan korona-aikana?

Thaimaan-matkan suunnitteluun – tai Thaimaasta kotisohvalla unelmointiin – kannattaa hankkia tämän MinneThaimaassa-sivuston perustajan kirjoittama matkaopaskirja Tripsteri Thaimaa.

Kysy rohkeasti apua Juhikselta

Jos kaipaa apua viisumien ja Thaimaan-matkajärjestelyjen kanssa, Juha-Matti ”Juhis” Vuorisen tavoittaa lähes 24/7 ja 365-päivää vuodessa.

Juha-Matti ”Juhis” Vuorinen
Golf Pro
Hua Hin Golf Tours, Hua Hin Golf Villa, Evergreen Boutique Hua Hin
Thaimaa, Bali, Vietnam, Malesia
+669 2808 6911 (thai)
+358 44 302 6196 (fin)
[email protected]
LINE, WhatsApp, iMessage, FaceTime, Messenger
FB: GOLF Juha-Matti Vuorinen
Instagram: juhamattiv

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi